Tudomány zöldövezet

Tömeges halpusztulás kezdődhet

Egy új vizsgálat alapján a halakra a vártnál jóval nagyobb veszélyt jelent a klímaváltozás – írja az MTI. A kutatók szerint akár a világ halfajai 60 százalékát is fenyegetheti a növekvő vízhőmérséklet, ha a melegedés az eddigi trendeknek megfelelően folytatódik.

Az Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) csapata úgy véli, nemcsak a tengerek, hanem a tavak és folyók halai is veszélyben vannak.

Az elemzés alapján jóval nagyobb a kockázat az eddig véltnél, figyelembe véve, hogy a halak bizonyos életszakaszukban különösen érzékenyek a hőmérséklet változására – szaporodáskor például kevésbé tolerálják a meleget. Az ívási területek vizének hőmérséklete jelentősen befolyásolja az egyes fajok szaporodásának sikerét, a halakat így különösen érzékenyek lehetnek az éghajlatváltozásra. Ebből kiindulva a biológusok 694 halfaj hőmérsékleti toleranciájára vonatkozó adatokat analizálták. A csapat azt vizsgálta, hogy milyen hőmérsékleti keretek között tudnak életben maradni a halak ívásra kész állapotban, embrióként, lárvaként és kifejlett állatként a párzási időszakon kívül.

Eredményeink szerint embrióként és ívásra kész felnőttként jóval érzékenyebbek a melegre, mint lárvaként és ivarérett felnőttként a párzási időszakon kívül

– mondta Flemming Dahlke, az AWI munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

Kép: Getty Images

Második lépésként azt elemezték, hogy milyen mértékben emelkedhet az ívási területeken a víz hőmérséklete. Ehhez különböző klímaváltozási forgatókönyvet használtak fel. Hans-Otto Pörtner, a csapat tagja szerint ha az emberiségnek sikerül a melegedés mértékét 2100-ig 1,5 Celsius-fokban korlátozni, akkor a vizsgált halfajoknak csupán 10 százaléka kényszerül arra, hogy a meleg víz miatt elhagyja a jelenlegi ívási területet. Amennyiben viszont az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke továbbra is magas szintű marad, akkor 5 vagy annál több Celsius-fokos átlagos melegedéssel is számolni lehet. Ez már a halfajok akár 60 százalékát is veszélyeztetheti.

Az érintett fajok ekkor arra kényszerülnek, hogy vagy evolúcióbiológiai szempontból alkalmazkodnak – ez a folyamat azonban túl sokáig tart -, vagy szaporodási időszakukat egy másik évszakba, vagy másik helyre teszik át. Dahlke szerint egy ilyen változtatás néhány fajnak sikerülhet, de tekintve, hogy a halak hosszú idő alatt igazították szaporodásukat speciális élőhelyekhez, ciklusukat pedig a meghatározott táplálékkínálat és a tengeri áramlatok befolyásolják, az ívási területek kikényszerített áthelyezése hatalmas problémákat okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik