Tudomány zöldövezet

Brutális mennyiségű jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának – mutatták ki a csendes-óceáni szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatói.

A szigeten húzódó Déli-Alpok 40 év alatt 15,9 trillió liter vízmennyiséget veszített el, ez akkora mennyiség, amelyet Új-Zéland lakossága 40 év alatt fogyasztana el – idézi az MTI Andrew Lorrey klimatológust.

Az intézet tudósai minden nyár végén feltérképezik a több mint 50 új-zélandi gleccser hóhatárát. Idén több havat találtak, mint az előző két évben, de ez nem jelenti azt, hogy a veszteség csökkenne – vélte Lorrey.

Kép: AFP

„20-30 ilyen évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk arról, hogy ezt a veszteséget vissza lehet-e bármilyen mértékben fordítani” – magyarázta.

A kisebb gleccsereket 2018-2019-ben ért károsodás azt jelenti, hogy a kihalás útjára kerültek – hangoztatta a kutató.

A tengeri hőhullámok és a rekord magas hőmérsékletek hatással vannak a hóhatárokra, ráadásul az ausztráliai bozóttüzet hamuja is beterítette a jeget, amely így több napsugarat nyel el, növelve az olvadás veszélyét – tette hozzá.

A 15,9 trillió liter víz az Déli-Alpok jégtömegének 30 százalékával egyenlő – mondta a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik