Tudomány koronavírus

Több energiát termelnek a napelemek a karantén miatt

Többször írtunk már róla korábban, hogy a koronavírus miatti kijárási korlátozások és a karantén miatt rengeteg helyen javult a levegő minősége és csökkent a légszennyezés. Egy friss tanulmány szerint pontosan ez az oka annak, hogy néhány helyen hatékonyabban kezdtek el működni a napelemek: például Delhiben, ahol korábban a légszennyezés miatt nehezebben jutott át a napfény a panelekig, írja a Science Alert.

A német Helmholtz-Institut Erlangen-Nürnberg kutatóintézet tudósai a világ egyik legszennyezettebb városát, Delhit vizsgálták meg, és rájöttek, hogy a különbség nagyjából ahhoz mérhető, amennyi egy houstoni fotovoltaikus rendszer és egy torontói napelem között lenne. Számítottak arra, hogy lesz némi különbség, de arra, hogy ekkora a változás, egyáltalán nem.

Kép: CHANDAN KHANNA / AFP

Delhiben március 24-én rendeltek el szigorú karantént, a kutatók pedig az ezelőtti és az ezutáni PM2,5-es szennyeződést figyelték meg a légkörben. Mindezt összevetették a tavaly ugyanekkor mért értékekkel. Ezután megnézték a besugárzás mértékét, ami azt takarja, hogy mennyi napfény éri el a földfelszínt anélkül, hogy a levegő részecskéin szétszóródna.

Március végén átlagosan 8 százalékkal több napfény érte el a delhi napelemeket, áprilisban pedig 6 százalékkal több az előző évhez viszonyítva. A szakértők szerint egészen addig,

amíg a légszennyezés szintje ilyen alacsony marad, a napelemek rekordmennyiségű energiát tudnak majd generálni.

A kutatók szerint a többi nagyon szennyezett levegőjű városban is hasonló változás várható.

Ajánlott videó