Tudomány zöldövezet

Hiába használunk kevesebb szenet, nem örülhetünk

Az Ember klímaügyi agytrözst magyar idő szerint hétfő hajnalban adta ki a 2019-es energiatermelésre vonatkozó jelentését. Az adatok alapján globális szinten a szénenergiával történő áramtermelés 2 százalékkal csökkent, az ipar szén-dioxid-kibocsátása így összesen 2 százalékkal zuhant. 1990 óta ezek a legnagyobb ilyen csökkenések.

Fontos azonban kiemelni, hogy regionális szinten jelentős eltérések adódtak.

Míg az EU-ban és az Egyesült Államokban visszaszorult a szénenergia, addig Kínában éppen erősödött. Olyannyira, hogy tavaly az ázsiai ország már a világ teljes szénalapú energiatermelésének feléért volt felelős.

Kép: Getty Images

Bár a szénnek egyre kisebb szerep jut, még mindig igen távoli a párizsi klímaegyezményben kitűzött cél. 2015-ben a világ országai abban egyeztek meg, hogy a század végére az iparosodás előtti állapothoz képest 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a globális felmelegedést. Ehhez drámaian csökkenteni kellene az emissziót.

A szél- és napenergia terén előrelépés jelentekezett: 2019-ben 15 százalékkal több energiát hoztak létre segítségükkel, így már az összes energia 8 százalékát ezekkel termelték. A szél- és napenergia főként az EU-ban vált meghatározóvá, az Egyesült Államokban a szénhasználat főként azért esett vissza, mert az energia-előállításban egyre inkább támaszkodnak a gázra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik