Tudomány zöldövezet

Nagyon kevés magyar kételkedik a klímaváltozásban

Egy új tanulmányban a szakértők azt mérték fel, hogy a vizsgált 40 országban az emberek mennyire aggódnak a klímaváltozás miatt – írja a The Conversation. Az országok nagy részében a lakosság kevesebb mint 3 százaléka véli úgy, hogy az éghajlatváltozás egyáltalán nem veszélyes.

Simge Andı, az Oxfordi Egyetem munkatársa és kollégái január és február között több mint 80 ezer ember véleményét rögzítették. Átlagosan tízből hét személy véli úgy, hogy a globális felmelegedés nagyon súlyos probléma, az Egyesült Államokban és Svédországban azonban viszonylag sokan vannak a szkeptikusok. Ezen országokban a megkérdezettek 12, illetve 9 százaléka szerint nem veszélyes a klímaváltozás. Bár az adatok alapján Chile, Kenya, Dél-Afrika és a Fülöp-szigetek lakói félnek a leginkább, fontos kiemelni, hogy ezeken a területeken az internet még nem mindenhol elérhető, így az online kérdőív torzíthatta az eredményeket.

Kép: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Magyarországon meglehetősen sokan tartanak az éghajlatváltozástól, a válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy a jelenség szélsőséges probléma.

Ezzel hazánk a tizedik lett a listán.

Egyelőre kevés hasonló kutatást folytattak, de Andıék szerint a 2015-ös állapotokhoz képest ma már többeket aggaszt a globális felmelegedés.

Az eredmények azt is felfedték, hogy főként a baloldali beállítottságú személyek tartanak a folyamattól. Az eltérés főként a polarizált társadalmakban, így az Egyesült Államokban jelentős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik