Tudomány

Több mint 30 idegen civilizáció élhet a galaxisunkban

A Nottinghami Egyetem kutatói szerint akár 30 intelligens, kommunikálásra képes idegen civilizáció is lehet a galaxisunkban, ha azt feltételezzük, hogy az élet más bolygókon ugyanúgy fejlődött ki, mint a Földön – írja az EurekAlert. A neves The Astrophysical Journal tudományos szaklapban megjelent tanulmány az evolúciót követte végig, csak kozmikus léptékben, és megállapította, hogy legalább pár tucat intelligens civilizáció élhet mellettünk.

Évek óta terjesztik, hogy idegenek jártak a Földön
Giorgio Tsoukalosszal beszélgettünk, aki szerint az idegenek többször meglátogattak már minket.

Az egyetem asztrofizikus professzora, Christopher Conselice a sajtóközleményben elmondta, hogy azzal számoltak: idegen bolygókon is nagyjából ötmilliárd évre van szüksége az életnek ahhoz, hogy kialakuljon. Az úgynevezett Asztrobiológiai Kopernikuszi Limiteket számolva (mennyi ideje van az intelligens életnek a kialakulásra, ahogy a Földön is 4,5 milliárd évre volt hozzá szükség), összevetve azzal, hogy milyen a bolygó körüli csillag fémtartalma, és hogy milyen fejlettnek kell lennie egy civilizációnak, hogy kommunikálni tudjon (a miénk nagyjából 100 éve képes rá), a brit kutatóknak

36 kommunikálásra képes civilizáció jött ki a számításokból.

Bár a kutatók elmélete szerint ezek a civilizációk megpróbálnak velünk kommunikálni, átlagosan 17 ezer fényévnyire lehetnek tőlünk, így nem érnek el minket a jeleik. Ezért lehet, hogy nem sikerült még egyiküket sem felfedeznünk. A modellezés alapján az is lehet, hogy mi vagyunk egyedül a galaxisban, annak ellenére, hogy korábban voltak már mások – az ő civilizációjuk túlélési ideje azonban rövidebb volt, és nem húzták ki addig, amíg mi megjelentünk a megfelelő műszereinkkel.

Illusztráció: Getty Images

A kutatók szerint az, hogy nem találunk másik civilizációt, rossz jel a sajátunkra nézve, mert azt is jelentheti, hogy néhány száz évnél tovább nem fogunk túlélni – legalábbis olyan technológiával nem, ami képes üzeneteket adni távoli bolygók számára. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a brit szakértők csak matematikai modellen alapuló számításokat végeztek – egyelőre semmilyen információnk nincs idegen civilizációkról nemhogy a galaxisunkban, de azon túl sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik