Tudomány

Fellélegezhetnek a tobzoskák, végre nem tekintik őket gyógyszernek Kínában

Kevesen tudják, de a tobzoska a világ illegálisan leggyakrabban csempészett vadállata. Laoszban, Thaiföldön és Indiában fogják be őket, méghozzá általában a pikkelyükért, ami a hagyományos kínai orvoslás szerint gyógyhatással bír.

A Wildaid szerint évente több mint 200 ezer tobzoskát ölnek le a húsukért és a pikkelyeikért. Az állatokat élve és leölve is csempészik, csak tavaly 130 tonnányit foglaltak le határokon a páncéljukból. Ennek következtében majdnem mindegyik tobzoskát a kihalás fenyegeti, a bengáli tobzoskából például nagyjából már egy sem él szabadon – írja az IFL Science.

Kép: Getty Images

Jó hír most az utóbbi fajnak az, hogy a kínai tradicionális medicína végre levette a pikkelyét a gyógyszereinek listájáról. A döntés azután született meg, hogy múlt héten a kínai Állami Erdészeti és Gyepgazdálkodási Igazgatóság a lehető legmagasabb fenyegetettségűnek kategorizálta be a bengáli tobzoskát.

A tobzoskák védelmének kérdése idén különösen aktuális, mivel szakértők úgy gondolják, lehetséges, hogy a denevérekről tobzoska közvetítésével jutott át az új koronavírus emberekre. Bár több illegálisan csempészett állatnál megtalálták a SARS-CoV-2 patogént, egyelőre nem biztos, hogy a tobzoska, vagy bármelyik másik faj lehet a felelős a járvány kirobbanásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik