Tudomány zöldövezet

Elpusztult a folyóban felúszó bálna

Elpusztult az a hosszúszárnyú bálna, amelyik a Szent Lőrinc-folyón felúszva Montréalig jutott – írja az MTI. Az állat május 30-án tűnt fel a város közelében, tetemét pedig kedden fedezték fel Montréatól nagyjából 40 kilométerre északkeletre. A két-hároméves példány zsákmányát hajszolva vagy navigációs hiba miatt tévedhetett a folyóba.

A tetemet szerdán boncolják fel, a Montréali Egyetem csapata szerint az operáció 9 óráig tarthat majd.

Lehet, hogy sose kapunk teljes választ arra, hogy miért múlt ki. Ha összeütközött egy hajóval, azt a boncolás után azonnal meg tudjuk mondani

– nyilatkozta Marie-Eve Muller, a Quebeci Tengeriemlős-mentő Hálózat (RQUMM) munkatársa. Ha az állat nem balesetben pusztult el, akkor hónapokig tart, amíg a szövet-, vér- és izomvizsgálatokkal, illetve a genetikai elemzéssel megállapítják, betegség vagy szennyezés áldozata lett-e.

Kép: Getty Images

Muller szerint a bálna halála elszomorította azokat, akik izgalommal követtél az óceánból a folyó vizébe tévedt emlős kalandjait, de hozzátette, hogy az eset kimenetele nem volt teljesen váratlan, hiszen az állat természetes élőhelyétől távol jutott. A szakértő hozzátette, a tengeri emlős látványa arra emlékeztette a lakosokat, hogy a folyam nemcsak egy hajózási útvonal, hanem 13 cetfaj otthona is.

A hosszúszárnyú bálnák az Északi-sarki- és a Déli-óceánban is élnek, a kifejlett példányok 17 méteresre és 40 tonnásra is megnőnek. Csordáik a nyarat a sarkvidéken töltik, majd télre a trópusokra vándorolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik