Tudomány zöldövezet

Trópusi időnk lesz hétvégére

Az időjárásunkban múlt hét elején beállt fordulat hatását érezzük most is, és fogjuk még hosszan. Az Északi-tenger térségében kialakult ciklon meleg, nedves levegőt szállít hazánkba a Földközi-tenger felől, miközben a felhők fölött tombol a nyár, a napsugarak beesési szöge a maximumhoz közelít. Ennek következtében pedig az előttünk álló napok időjárása úgy lesz végig kiszámíthatatlan, hogy meglepetést nem tartogat:

Záporokkal és zivatarokkal tarkított meleg, párás, mondhatni trópusi időre számíthatunk 30-31 fokkal és menetrend szerint érkező csapadékkal

– tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától.

Marad a meleg és az esők

Hiába várja mindenki a stabil napsütést hozó „igazi” nyarat, a strandidőt, kirándulást, ez még várat magára, ám azt is érdemes megjegyezni: ez a mostani a tipikus június elejére jellemző, medárdi idő. A csapadék kiszámíthatatlanul érkezik majd, a meteorológus szavai szerint „szeszélyes területi eloszlásban”, a szerdai 22-27 fokos hőmérsékleti maximumok vasárnapra 26-31 fokra emelkednek.

Az esők, a meleg és a felhős égbolt miatt megnő a levegő páratartalma, jogosan érezzük majd úgy, mintha dunsztba ültettek volna. Szerdán és csütörtökön a Dunántúlon szárazabb idő várható, a csapadékzóna inkább a keleti területeket érinti majd, péntektől azonban ismét országszerte bárhol és bármikor leszakadhat az ég. Nem is baj, a hónapokig tartó szárazság után kell is a csapadék.

Jelentős változás egyelőre nem látszik, a következő nagyjából tíz nap is ugyanúgy telik, mint a mai vagy a tegnapi.

Figyelmeztetés és riasztás

Szerdára az egész ország citromsárgába öltözött az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése alapján, és jelentős területen van érvényben riasztás az aktuális vagy néhány órán belül bekövetkező időjárási jelenségekre.  A magyarázat szerint szerda délután az országban sokfelé – szinte bárhol – kialakulhatnak zivatarok, melyek között főleg az ország déli felén egy-egy heves zivatar is lehet.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Estétől délnyugat felől stabilizálódni kezd a légkör, de még éjszaka is szórványosan lehetnek zivatarok. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból több helyen is kialakulhat 20-30 mm-t meghaladó, keleten néhol akár 50 mm feletti csapadék is.

Lokálisan nagy méretű jég és jellemzően 60-70 km/h-s (egy-egy helyen akár >70 km/h-s) szélroham is előfordulhat. Holnap a Dunától keletre lehetnek zivatarok, legnagyobb eséllyel az ország keleti, északkeleti részén. A zivatarokat holnap is elsősorban felhőszakadás kísérheti, de lokálisan nagyobb méretű jég és viharos (60-80 km/h közötti) széllökés is előfordulhat.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik