Tudomány koronavírus

Újabb kutatás bizonyítja: a maszk lassítja a koronavírus terjedését

Újabb kutatás bizonyítja, hogy érdemes maszkot hordani a koronavírus-fertőzés csökkentése érdekében: az Amerikai Tudomány Fejlődéséért Egyesület (American Association for the Advancement of Science) kutatása kimutatta, hogy lassítja a vírus terjedését a maszkviselés – írja az EurekAlert.

Kép: Getty Images

Az egyesület szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a koronavírus aeroszolok útján is terjedhet, azaz például beszéd során, vagy egyszerű légzéssel is átadhatjuk valakinek, ha fertőzöttek vagyunk. Egy friss kutatás szerint a hangos beszéd nagyjából 1000-100000 fertőzőképes vírust tartalmazó részecskét lövellhet a levegőbe. Mindez alátámasztja, hogy három dolog nagyon fontos a járvány idején:

  • a gyakori és széles körű tesztelés,
  • a maszk viselése,
  • valamint a szociális távolságtartás.

A szakértők szerint a megfelelően felhelyezett, méretben is jó maszkok fontos fizikai akadályt képeznek a vírusok számára, hiszen a tünetmentes fertőzöttek száján és orrán kiáramló aeroszolok mennyiségét megtizedelhetik. Azok az országok, amelyek a legsikeresebben küzdöttek meg a COVID-19-cel, korán bevezették a kötelező maszkhasználatot.

Koronavírus - Még több hír a témában

A kutatók abban is megegyeztek, hogy különösen fontos a maszk viselése az egészségügyi dolgozóknak, a kórházban fekvőknek, és az olyan rossz szellőzéssel rendelkező helyen tartózkodóknak, mint az éttermek vagy a repülőjáratok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik