Tudomány koronavírus

Koronavírus: maszkok kezdték el szennyezni a környezetet

Környezetvédők egy csoportja gumikesztyűket és arcmaszkokat talált a Földközi-tengerben, a franciaországi Antibes közelében – írja az MTI. Az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d’Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől. A szervezet szerint a hulladék tovább súlyosbítja a tengerek egyébként is jelentős szennyezettségét.

Európa-szerte fokozatosan enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, az emberek pedig elkezdték ismét felkeresni a strandokat és a vizek menti pihenőhelyeket. Laurent Lombard, a szervezet alapítója szerint egy új típusú szennyezési forrásról van szó. A szakértő Antibes közelében búvárkodva a mindennapos műanyagszemét, így az üres palackok között bukkant eldobható arcmaszkokra és gumikesztyűkre.

Ezeket a maszkokat nemrég találtuk, de több milliárd lesz belőlük”

– mondta Lombard.

Május 14-én, három nappal azután, hogy Franciaországban lazítottak a kijárási tilalmon, a párizsi utcák takarítói arra panaszkodtak a közösségi oldalakon, hogy sok eldobott maszkot találtak a járdákon. Eric Pauget parlamenti képviselő törvénytervezetet is előterjesztett arra, hogy növeljék az arcmaszkok eldobására kiszabható bírságot a jelenlegi 68 euróról 300 euróra. Olaszországban is hasonló problémával néznek szembe. Virginia Raggi polgármester szerint Rómában még szigorúbban fogják büntetni azokat, akik maszkokkal, kesztyűkkel, fertőtlenítőszerek palackjaival szennyezik a környezetet, 500 euró büntetést szabhatnak ki rájuk.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései alapján, ha az olaszok által az elmúlt hónapokban használt arcmaszkok csupán 11 százalékától nem szabályszerűen szabadulnak meg, akkor több mint tízmillió darab kerülhet a tengerekbe, folyókba, illetve a tengerparti strandokra.

Kiemelt kép: Arie Botbol /Hans Lucas /AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik