Tudomány

Tényleg csökkenti a fájdalmat a káromkodás

A káromkodás fizikai fájdalmat csökkentő hatását elsősorban egy brit tudós, Richard Stephens kutatja, aki korábban már kimutatta, hogy a káromkodás képes csökkenteni a fájdalomszintet. Most egy olyan kísérletbe fogott, amely azt vizsgálta meg, hogy maga a káromkodás módja, tehát a kimondott tiltott szó okozza-e ezt a hatást, vagy gyakorlatilag bármit dünnyöghetünk ilyenkor, attól is csökkenni fog a fájdalom szintje – írja a Science Alert.

A kutatáshoz 92 résztvevőt gyűjtött össze, akiknek nagyon hideg (3-6 Celsius-fokos) vízben kellett tartaniuk a kezüket egészen addig, amíg már nem bírták tovább. Közben négy különböző szót kellett kimondaniuk, a kutatók pedig folyamatosan mérték a pulzusukat.

Kép: Getty Images

Az első alkalommal rendesen kellett káromkodniuk a résztvevőknek, az angol „fuck”, vagyis a magyarul nagyjából „bassza meg”-ként azonosítható csúnya szót kellett mondaniuk. Másodszorra egy teljesen semleges, előre meghatározott szó következett, harmadszorra pedig a „fouch”, aminek érzelmi reakciót kellett volna kiváltania az alanyokból. Az utolsó alkalommal a viccesnek szánt „twizpipe” halandzsa szót kellett kimondaniuk a résztvevőknek.

Kiderült, hogy a káromkodáson kívül valójában semmi nem csökkentette a fájdalmat, az viszont drasztikusan:

egy jó baszdmegozás 32 százalékkal emelte meg a fájdalomküszöböt,

és 33 százalékkal kevesebb fájdalmat jelentett.

A kutatók szerint azért lehet ilyen hatással a káromkodás az emberekre, mert jellemzően gyerekkorban tanuljuk meg ezeket a szavakat, amikor még nem szabad őket kimondanunk – a csínytevés érzete azonban megmarad felnőttkorban is, és olyan érzelmi választ adunk rá, ami még a fájdalomérzékelésünket is befolyásolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!