Tudomány

Ezért érezhetnek több fájdalmat a nők, mint a férfiak

Egérkísérletek során amerikai kutatók felfedezték, hogy az agyalapi mirigy által termelt egyik hormon, a prolaktin megmagyarázhatja, a nők egy része miért érzékenyebb a fájdalomra, mint a férfiak. Az Arizonai Orvostudományi Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a prolaktin milyen szerepet játszik a nők fájdalomérzékelésében – írja az IFLScience.

A prolaktin egy olyan, az agyalapi mirigyben termelt hormon, ami rengeteg terhességgel kapcsolatos fizikai válaszreakcióval összeköthető, például a terhesség alatti mellnövekedéssel és a tejtermeléssel is. Azokban a nőkben is található alacsony mennyiségű prolaktin, akik nem várnak babát, és van a férfiakban is egy kicsi.

Az amerikai kutatók szerint a hormonnak a test fájdalomválaszához is köze lehet.

A Science Translational Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a prolaktin szerepet játszhat abban, hogy a nőknél például gyakrabban alakul ki az úgynevezett funkcionális fájdalomszindróma (functional pain syndrome, FPS), amely fájdalommal jár mindenféle sérülés nélkül. Normális esetben a fájdalom a test jelzése valami olyan sérülésre vagy állapotra, ami az életünket, vagy legalább is az épségünket veszélyezteti, de az FPS-től szenvedőknél ilyen sérülés vagy állapot nincs, csak a fájdalom maga.

Kép: Getty Images

Az amerikai kutatók kimutatták, hogy a nőket rosszabbul és mélyebben érintő betegség során a prolaktin mennyisége is befolyásolhatja a fájdalomérzetet.

Ugyanez a helyzet a nőket jobban sújtó migrénnel, vagy az olyan betegségekkel, mint a fibromyalgia vagy az irritábilis bélszindróma. Az opioidok fogyasztásánál még inkább felerősödhet a fájdalomérzetben tapasztalt különbség.

A felfedezés utat nyithat sokkal személyre szabottabb fájdalomcsillapítás és gyógyszeres kezelések felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik