Tudomány

A SpaceX és a NASA történelmet írhat a szerdai kilövéssel

Utolsó ruhapróbájával is végzett Robert Behnkek és Douglas Hurley, akik május 27-én indulnak útnak a Nemzetközi Űrállomás felé — írta meg a BBC. Az űrhajósok járműve várhatóan csütörtökön csatlakozik az űrállomáshoz.

A kilövés történelmi jelentőségű: ez lesz az első alkalom, hogy Elon Musk vállalata, a SpaceX által a NASA megbízásából kifejlesztett Crew Dragon embert szállít az űrbe. A SpaceX teherszállító rakétája, a Dragon már számos alkalommal vitt rakományt a Nemzetközi űrállomásra, a Crew Dragon ennek az emberi utazásra átalakított változata.  A Crew Dragon első, emberek nélküli próbaútja március 2-án volt: az űrhajót a SpaceX Falcon-9-es hordozórakétája állította Föld körüli pályára, az űrhajó automata üzemmódban csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az utazás nem csak emiatt nevezhető történelminek: az MTI korábbi híre szerint az Egyesült Államok 2011 óta nem szállított embereket az űrbe amerikai űrhajóval. Azóta, hogy kilenc évvel ezelőtt, harminc évi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat, a NASA orosz űrhajókkal szállíttatta űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra . A hordozórakéta már a kilövőpadon áll. Az űrhajó május 27-én, közép-európai idő szerint este 10.33-kor indul útnak.

Ön is kipróbálhatja, milyen a SpaceX űrhajóját vezetni
Az online felületen bárki kipróbálhatja, hogyan kell irányítani a Crew Dragont.

Kiemelt kép: NASA/Joel Kowsky / NASA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik