Tudomány

Ön is kipróbálhatja, milyen a SpaceX űrhajóját vezetni

A SpaceX új online platformjának köszönhetően bárki kipróbálhatja, hogy milyen lehet csatlakozni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a vállalat Crew Dragon űrhajójával – írja a Teslarati. A Crew Dragon május 27-én fontos tesztrepülésen vesz majd rész, két amerikai űrhajóst fog elszállítani az ISS-hez. Ez lesz az első alkalom, amikor asztronauták utaznak majd az űrhajón.

A SpaceX szerint a dokkoló szimulátor sokban emlékeztet arra, amit Doug Hurley és Bob Behnken, a NASA űrhajósai a való életben fognak látni.

A Crew Dragon automatizált, képes magától csatlakozni, illetve leválni az űrállomásról. Az asztronauták ennek ellenére dönthetnek úgy, hogy maguk irányítják az űrhajót. A teszt során eleve az a cél, hogy az összes fedélzeti rendszert kipróbálják. A misszióban Hurley két alkalommal is manuálisan fogja irányítani a Crew Dragont.

Kép: Getty Images

A szimuláció sokkal nehezebb, mint elsőre tűnik, a felhasználónak igen precíznek és óvatosnak kell lennie, hogy eltalálja a zölddel jelölt célterületet. A felületen az egyik panellel a magasságot és dőlésszöget, míg a másikkal az előre, hátra és oldalra történő mozgást lehet szabályozni. A platformon különböző számok is láthatóak, ezek a magasságot, távolságot, sebességet és a szükséges korrekciót jelölik. Fontos kiemelni, hogy a dokkolás lassú folyamat, a túl nagy sebesség ütközést eredményezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik