Tudomány

Brutálisan zsúfolt lesz a világűr, ha a SpaceX még több műholdat küld fel

Májusban a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját, a tervek szerint ez csak az első szakasz volt a hálózat kiépítésében. Az eredeti elképzelés az volt, hogy évente kétezer, összességében pedig néhány év alatt 12 ezer műholdat bocsát fel a világűrbe az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink projekthez.

A SpaceX atyja, Elon Musk jelezte: még idén, de legkésőbb jövőre elkezdi a globális “űrinternet” népszerűsítését, amely hihetetlenül felgyorsítaná a jelenleg átlagosnak számító, másodpercenkénti 5,6 megabites adatforgalmat. Musk szerint szolgáltatásával másodpercenként 1 gigabitre nőhet a sebesség, ami megfelel a majdani 5G mobilhálózat követelményeinek, ráadásul a Starlink által kínált internetszolgáltatás jóval olcsóbb lesz a mostaninál, és

hozzáférhető lesz a jelenleg nem lefedett, távoli térségekben is.

Most azonban a Nemzetközi Távközlési Unióhoz (International Telecommunication Union, ITU) benyújtott kérvény alapján úgy tűnik, Musk nem akar megállni a 12 ezer műholdnál, hanem még pluszban 30 ezer eszközt küldene fel a világűrbe. Arról nincs benne szó, hogy mikor tervezi ezeket felküldeni, de Musk cége a SpaceNewsnak eljuttatott közleményében azt nyilatkozta, hogy a növekvő keresletre való tekintettel bővítené a szolgáltatást.

Sokan nem fognak azonban örülni, ha ez a plusz harmincezer műhold felkerül Föld körüli pályára. Kiderült ugyanis, hogy a világűrben keringő apró műholdak finoman szólva is megzavarják a földi távcsövek munkáját. A rádióasztronómia képviselői igencsak aggódnak: ugyan a jelenlegi 60 műhold még nem zavar be nagyon, de a tervezett 12 ezer gyakorlatilag ellehetetleníti majd a földi távcsövek munkáját. Ez a mennyiség megháromszorozná a jelenleg a Föld körül keringő műholdak mennyiségét – és itt még csak az eredeti tervekről beszéltünk.

Megvakítja a távcsöveket Elon Musk űrinternete
Nehezebb lesz az eget kutatni földi teleszkópokkal, hála az apró műholdaknak.

Így már borzasztóan zsúfolt lesz az alacsony Föld körüli pálya, megnövelve a veszélyét az űrszemétnek is. Arra ugyanis egyelőre nincs terv, hogy a meghibásodott műholdakat hogyan fogják leszerelni, és arra sem, hogy hogyan kerülik majd el az ütközést más műholdakkal – ilyennel is volt már problémája a SpaceX-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik