Tudomány zöldövezet

Kezd elszíneződni az Antarktisz

Algavirágzás miatt zöldülnek el az Antarktisz bizonyos részei – írja a New Scientist. A szakértők úgy vélik, hogy ahogy tovább melegszik a kontinens, úgy fognak egyre több helyen megjelenni a moszatok.

A kutatók már korábban felismerték, hogy az antarktiszi havon képesek szaporodni az algák, a moszatok eloszlásáról viszont keveset tudni. Andrew Gray, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint kollégáival elsőként folytattak átfogó felmérést az algák antarktiszi terjedéséről. A szakértők az Antarktiszi-félszigetet tanulmányozták, a kutatás során nemcsak a terepen gyűjtöttek be adatokat, hanem a műholdas felvételeket is elemezték.

Kép: Getty Images

A csapat a nyári csúcs során 1679 algavirágzást dokumentált, ezek összesen 1,9 négyzetkilométert érintettek. A kutatók szerint a moszatokat a meleg, az olvadt hó és a tápanyagok jelenléte segítette a szaporodásban. A szakértők úgy vélik, hogy a globális felmelegedés hatására az algák egyes antarktiszi élőhelyei elolvadhatnak, ugyanakkor további havas területek válhatnak kedvezővé számukra.

A vizsgált algák jellemzően zöldek, a fehér hóhoz képest a moszatokkal borított területek pedig gyorsabban melegednek.

Azt nem tudni, hogy a több antarktiszi alga milyen hatással lesz az éghajlatra.

A becslések alapján a megfigyelt algavirágzások évente 479 tonna szén-dioxidot lennének képesek megkötni. Ez globális szinten kis mennyiségnek számít, a moszatok számának növekedésével viszont idővel akár jelentősebbé is válhat az érték.

Nem ez az első alkalom, amikor a hó elszíneződését dokumentálták az Antarktiszon, idén februárban például vörösmoszatokat észleltek az ukrán Vernadszkij Kutatóbázisnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik