Tudomány zöldövezet

Enyhe fagyok jönnek

Nyílt égbolt és tartós északi áramlás okoz hajnalonként talajmenti fagyokat. A déli megyékre érkezik némi eső, de máshol marad a szárazság, és ezen a hétvégi hidegfront sem változtat.

A múlt heti változékony, lassan melegedő idő kedden éri el csúcspontját, legmelegebb délutáni órákban 23-28 fokot mérhetünk. Mindezt egy tőlünk délre elvonuló mediterrán ciklon okozza, amelynek csapadékzónájának a „széle” is benyúlik majd hazánk területére. A déli megyékre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki az akár heves zivatarok miatt, de ez még közel sem jelenti azt, hogy végre enyhülne az aszály, sőt.

Kisebb eső, zápor, zivatar több helyen is kialakulhat, jelentősebb, 10 mm-t is elérő esőre azonban szerda délig csak Baranya, Somogy megyékben és Bács-Kiskun déli részén várható

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hajnali fagyok

Ezzel aztán vége is, a ciklon elvonul, helyére némileg hűvösebb északi levegő áramlik hazánk fölé. Az áramlás tartósnak ígérkezik, a hét nagy részében 19-24 fokra és száraz időre számíthatunk. A talaj hőleadását segítő nyílt égbolt és a tartós északi áramlás hatásaként

éjszaka erősen lehűl a levegő, péntek és szombat hajnalban északon, főként fagyzugos tájakon gyenge talajmenti fagyokra kell számítani.

Fontosabb azonban, hogy a szárazság folytatódik, márpedig országos szinten egyre durvább az aszály, nagyon nagy szükség lenne esőre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén látszik, hogy egész nagy területeken április folyamán egyáltalán nem volt csapadék:

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

És még a legcsapadékosabb területeken is a havi átlag legfeljebb 50 százaléka esett:

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Betör egy hidegfront

Molnár László szerint jelentősebb eső érkezése „belátható időn belül” nem is várható annak ellenére sem, hogy hétvégén erős hidegfront betörése hoz markáns változást időjárásunkban. Szombaton napközben ismét nyarat idéző, 22-27 fokos meleg lesz, majd az éjjel érkező front nyomán a vasárnapi maximumok 14-22 fokra csökkennek. Mindenhol feltámad a szél, a Dunántúlon viharos lökésekre készülhetünk.

Az igazán rossz hír, hogy amint frissülnek a modellszámítások, úgy „fogy belőlük” a csapadék mennyisége. Napokkal ezelőtt még úgy tűnt, a hétvégi hidegfront kiadós esőket hoz, mostanra ez az érték jelentősen csökkent: jelen állás szerint elszórtan várható majd csapadék, amelynek mennyisége legfeljebb helyenként éri el az 5 mm-t.

Kiemelt kép: Komka Péter /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik