Tudomány koronavírus

Így csökkentse a fertőzés esélyét, ha koronavírusos beteggel él együtt

Mivel a koronavírusos esetek jó része nem olyan súlyos, hogy kórházi ápolásra szoruljon a beteg, a fertőzöttek jelentős része otthon heveri ki a tüneteket. Ez azonban azzal is jár, hogy a velük együtt élő családtagok, partnerek, barátok is veszélybe kerülnek, elkaphatják a fertőzést. A BMJ tudományos szaklapban megjelent brit tanulmány arra nyújt ajánlásokat, hogyan lehet ilyenkor csökkenteni a fertőzés veszélyét.

Bár egyenlőre nincs túl sok információnk a koronavírusról, és arról sem, hogy mi segíti elő pontosan a terjedését, két dolog már egészen biztosnak tűnik:

nagyobb az esély a fertőzésre, minél többet találkozunk betegekkel, és minél nagyobb vírusterhelést kapunk.

A kórházi dolgozók mindezt védőfelszerelések segítségével érik el, otthoni karanténban azonban nem reális folyamatosan ilyet hordani, így azoknak, akik fertőzött beteggel élnek együtt, érdemes lehet más módszerekkel csökkenteni a fertőzés esélyét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a koronavírusnál a tünetek megjelenése után jelentkezik a legnagyobb vírusterhelés (vagyis ekkor képes a beteg több vírust átadni), a fertőzések 44 százaléka viszont a tünetek megjelenése előtt történik. Szakértők szerint a legjobb megoldás az, ha minél inkább izoláljuk a koronavírusos betegeket a lakásban, ha tehetjük, külön fürdőszobát, vécét használunk, nem eszünk és iszunk utánuk, lehetőség szerint másik ágyban alszunk. Ez azonban sok esetben nem megoldható, és különösen a kisebb lakásokban élők lehetnek nagyobb veszélyben.

Kép: The Yomiuri Shimbun

A szakértők azt vizsgálták, mi számít többet a fertőzésveszély terén akkor, ha valaki zárt térben több időt tölt el egy koronavírusossal. A kutatók szerint elsősorban a vírusterhelés csökkentésére kell törekedni, a korábbi vírusos megbetegedések során végzett tanulmányok is erre mutatnak rá. Ami a gyakorlati részét illeti, a legegyszerűbb védekezési technikák a legjobbak: a gyakori kézmosás, a közösen használt felületek gyakori fertőtlenítése, a helyiségek szellőztetése, valamint az, hogy lehetőség szerint minél kevesebbet érintkezzünk a beteggel.

A tanulmány egy Germ Defence nevű kísérletsorozatot idéz, amely során 20 066 embert vizsgáltak H1N1-fertőzésre, és amelyet most a koronavírussal kapcsolatos ajánlásokra is kiegészítettek.

Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központja azt írja, hogy az enyhe koronavírus-fertőzés tünetei általában néhány nap alatt enyhülnek, a beteg pedig egy hét alatt túlesik a nehezén. Kifejezetten felhívják a figyelmet, hogy olyan ne éljen egy háztartásban beteggel, aki magasabb kockázati csoporthoz tartozik, vagyis idősebb, valamilyen krónikus betegséggel rendelkezik, esetleg más miatt gyengült az immunrendszere.

Ezen kívül azt ajánlják, hogy

  • a betegnek legyen egy saját szobája, amit csak akkor hagy el, ha muszáj, és ahová más is csak akkor lép be, ha nagyon indokolt,
  • minél kevesebb tárgyat osszanak meg vele, vonatkozik ez evőeszközökre, poharakra, elektromos eszközökre is,
  • a lakás minden olyan pontját, ahol a beteg járt, fertőtlenítsék naponta,
  • a beteg ruháit gyakran mossák (ezek moshatók az egészségesek ruháival együtt, de a szennyest ne rázzák meg, ne érintkezzenek vele kesztyű nélkül),
  • legyen külön kukája a betegnek, ahová az általa generált szemetet teszi, ez összezárható legyen,
  • szellőztessenek gyakran a lakásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik