Tudomány zöldövezet

Műanyag lepi el a tengeri madarak fészkeit

Egy friss tanulmány alapján műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke – írja az MTI. A szakértők szerint a hulladék a vizsgált fészkek jelentős részében megtalálható, a kutatók pedig egyes fajok esetében azt is meg tudták állapítani, hogy honnan származik a műanyag.

A csapat egy Skócia nyugati partjainál fekvő lakatlan szigeten folytatott vizsgálatot 2018-ban. A kutatók arra jutottak, hogy az összes fészek több mint egynegyede tartalmaz műanyagot, míg az üstökös kárókatona fészkeiben 80 százalék volt ez az arány. Más, fészküket évente újraépítő fajok, például a sirályok fészkeinek csak egyharmadában találtak műanyaghulladékot.

Kép: Getty Images

A nagy eltérések oka valószínűleg a fészeképítési szokások különbözőségében rejlik: az üstökös kárókatonák évről évre ismét ugyanazt a fészket használják, így a szemét felhalmozódhat. A hulladék többnyire háztartási szemét, melyet a lakott területeken dobnak el az emberek.

Nem azért végzik hulladékok a madárfészkekben, mert a madarak felszedegetnék őket, és elvinnék, hanem azért, mert a tengeri áramlatok a közelükbe szállítják őket”

– mondta Ruedi Nager, a Glasgow-i Egyetem ökológusa. A szakértők úgy vélik, hogy a madarak a fészkük közelében partra mosott hulladékot csipegetik fel. A vizsgálat azt is felfedte, hogy a fiókák számára felöklendezett táplálék más típusú szemeteket tartalmazott, mint a fészkek.

A tengeri madarak száma globális szinten jelentősen csökken, ezért fontos megismerni minden ebben szerepet játszó faktort, így a műanyagszennyezést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik