Tudomány zöldövezet

Hatalmas tüzek tombolnak Szibériában

A tavasz érkezésével egyre melegebb a környezet az északi féltekén. Szibériában és Oroszország távol-keleti területein a folyamat már most bozót- és erdőtüzeket okoz – írja a ScienceAlert. Jevgenyij Zinicsev, a rendkívüli helyzetek minisztere szerint idén április 27-ig Krasznojarszknál a tavalyihoz képest tízszer, a Bajkálontúli határterületen háromszor, az Amuri területen pedig másfélszer nagyobb terület égett le, mint a tavalyi év azonos periódusában.

Csak a Bajkálontúli határterületen 200 ezer hektárt pusztítottak el a lángok.

A hatalmas tüzek kontrollálatnal mezőgazdasági tüzek, gyújtogatások és tábortüzek miatt alakulhattak ki. A jó idő és a hosszú bezártság miatt most sokan hagyják el otthonaikat, ez pedig növeli a tüzek kialakulásának valószínűségét is. Ehhez párosulnak a szokatlanul magas hőmérséklet, illetve az erős szelek.

Kép: Sergey Stroitelev / Sputnik / Sputnik via AFP

Korábbi kutatások alapján az éghajlatváltozás hatására az erdő- és bozóttüzek egyre gyakoribbá és intenzívebbé fognak válni. Szibériában már 2017-ben és 2019-ben is jelentős tüzek tomboltak. Idén a tűzszezon már nagyon korán felerősödött, és félő, hogy igen súlyos hatásokkal jár majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik