Tudomány

Két évre előre megjósolható lehet az öngyilkosság

Az öngyilkossági statisztikák az Egyesült Államokban évről évre növekednek: a fiatalok között 2000 és 2016 között 30 százalékkal nőtt a halálos kimenetelű öngyilkossági kísérletek száma, 2016-ban pedig 1,3 millió próbálkozás történt összesen. A Bostoni Gyerekkórház és a Massachusettsi Kórház közös kutatása szerint azoknak, akik bekerülnek az ellátórendszerbe, vizsgálják őket valamilyen mentális zavarra, és online megtalálható a kórképük,

két évre előre is meg tudják jósolni, ha hajlamosak az öngyilkosságra.

A JAMA Network Open tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik legfontosabb következménye az lehet, hogy a matematikai modell előre jelezheti a veszélyt az egészségügyi dolgozónak, akihez a beteg odakerül – írja az EurekAlert.

Ben Reis, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy bár a számítógépek nem pótolhatják az orvosi vizsgálatokat és a kezelést, nagyon szépen meg tudják jelölni azokat a fiatalokat, akikre különösen oda kellene figyelni, és akik magas kockázata valamiért elveszett az egészségügyi rendszerben.

Kép: Getty Images

A csapat több mint 3,7 millió beteg adatait elemezte, a legfiatalabbak tízévesek, a legidősebbek 90 évesek voltak. A vizsgált adatok tartalmaztak diagnosztikai kódokat, laboratóriumi vizsgálati eredményeket, orvosi eljárási kódokat és gyógyszereket.

Összesen 39162 öngyilkossági kísérlet történt a vizsgált betegek között, a modell 38 százalékukat előre tudta jelezni 90 százalékos pontossággal. Átlagosan 2,1 évvel korábban megmondta, ha valaki ilyesmire hajlamos.

A legnagyobb rizikófaktorok persze olyanok voltak, mint a gyógyszer-túladagolás, kábítószer- vagy gyógyszerfüggőség, akut alkoholmérgezés, vagy néhány súlyosabb mentális probléma. Voltak azonban meglepő hajlamosító faktorok is, mint a rabdomiolízis, a narancsbőr, vagy egyes HIV-gyógyszerek.

A kutatók két lépésben fejlesztették ki a modelljüket, és gépi tanulást használtak hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik