Tudomány

Életeket menthet a minimálbér emelése

Egy friss tanulmány szerint már kisebb fizetésnövelést is elég bevezetni ahhoz, hogy az emberek megérezzék a változás pozitív hatását – írja a ScienceAlert. A kutatók az Egyesült Államokban folytatott vizsgálat során arra jutottak, hogy már az 1 dolláros (mintegy 300 forintos) minimálórabér-emelés is az öngyilkosságok számának csökkenésével járt.

Bár az öngyilkosságok aránya a világ számos országában csökken, az Egyesült Államokban továbbra is magas. Éppen ezért Amerikában kiemelten fontos, hogy megtalálják azokat a faktorokat, melyekkel javíthatják a mentális egészséget.

Az új eredmények alapján ha 1990 és 2015 között minden amerikai államban 1 dollárral emelték volna a minimál órabért, akár 27 550 öngyilkosságot is megelőzhettek volna.

A szakértők szerint az öngyilkosságok számának növekedése gyakran a pénzügyi faktorokhoz, például a munkanélküliséghez vagy az adósságokhoz köthető. A csapat 50 államban és Washington DC-ben 1990 és 2015 között begyűjtött adatokat elemzett. A szövetségi minimális órabér jelenleg 7,25 dollár, bizonyos államokban azonban ennél magasabb. A vizsgált 25 év alatt több változás is beállt a fizetésben.

Kép: Pexels

Az eredmények szerint a bérben bevezetett 1-1 dolláros növekedés 3,5-6 százalékkal csökkentette az öngyilkosságok számát. Az összefüggés a legfeljebb középiskolát végzett személyeknél volt megfigyelhető, a főiskolás vagy magasabb végzettségű alanyoknál nem.

Kiemelt kép: Pexels

Ajánlott videó

Olvasói sztorik