Tudomány zöldövezet

Ott találtak mikroműanyagot, ahol még sosem

Először találtak mikroműanyagot antarktiszi jégmintákban – írja az MTI. A Tasmaniai Egyetem kutatói 2009-ben begyűjtött mintákat elemeztek, és azokban 14 különböző műanyagot mutattak ki. A szakértők eddig csak az Antarktisz térségéből származó vízben, tengeri üledékben és hóban azonosítottak mikroműanyagot. Az új felfedezés azt jelenti, hogy a sarki világítórákok, amelyek a tengerjég algáiból táplálkoznak, a véltnél jóval veszélyeztetettebbek lehetnek.

A tengerparttól két kilométerre fúrt jégmagok elemzésekor a kutatók 96 mikroműanyagra, azaz 5 milliméteresnél keskenyebb műanyagdarabkára bukkantak. Egy liter vízben átlagosan 12 darab volt.

Messzesége ellenére a Déli-óceán nem védett a műanyagszennyezéstől, amely mára átitatja a világ óceánjait. A jégmagokban talált műanyagkoncentráció kicsit kisebb, mint az északi-sarki jégmintákban egy korábbi kutatás során talált mikroműanyag”

– mondta Anna Kelly, a tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, a jégmintákban észlelt mikroműanyag polimerek kicsit nagyobbak, mint az északi-sarki jégmintákban korábban azonosítottak. Ez helyi szennyező forrásokra utalhat, mivel a műanyagnak több ideje lenne kisebb darabokra bomlani, ha az óceáni áramlatok nagy távolságokba vinnék őket. Elképzelhető, hogy a mikroműanyagok turisták vagy kutatók ruházatáról származnak.

Kép: Getty Images

A tengeri jég algáján növekvő világítórákok különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel számos faj számára jelentenek alapvető táplálékot. Egy korábbi vizsgálat alapján a parányi rákok képesek nanoméretűvé átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat. Az ilyen apró szennyeződések akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik