Tudomány

Hatalmas aszteroida érkezik jövő héten

A Föld mellett naponta haladnak el kisebb objektumok, az 1998 OR2 jelű égitest azonban különlegesnek számít. Az aszteroida kifejezetten nagy, viszonylag közel jár majd, ráadásul már régóta ismerik a kutatók. Az 1998 OR2-t a római Virtuális Teleszkóp Projekt és a Puerto Ricó-i Arecibo Csillagvizsgáló is figyeli – írja a ScienceAlert. A két obszervatóriumot egyelőre nem zárták be a COVID-19 miatt.

Az égitest nem jelent fenyegetést a Földre, nagyjából 6,3 millió kilométerre fog elhaladni. Az objektumot 1998-ban fedezték fel, azóta a kutatók folyamatosan gyűjtik róla az adatokat, így 2197-ig képesek voltak viszonylag pontosan megjósolni a pályáját.

Az 1998 OR2 hatalmas, 1,8-4,2 kilométer széles, emiatt viszonylag fényesnek tűnik.

Ez az egyik legnagyobb és legfényesebb aszteroida, amelyik elrepül a Föld mellett.

Az égitest április 29-én dél körül jár majd a legközelebb. Az objektum a potenciálisan veszélyes aszteroidák közé tartozik, ide olyan égitesteket sorolnak, melyek 140 méternél szélesebbek, és képesek 7,5 millió kilométernél közelebb kerülni a Földhöz.

A számítások alapján az 1998 OR2 belátható időn belül nem fog ütközni bolygónkkal. 2079-ben ugyanakkor a mostaninál is közelebb lesz majd, ekkor 1,8 millió kilométerre haladhat el.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik