Tudomány zöldövezet

Példátlan forróságon van túl Európa

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) szerint a tavalyi volt Európa legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta – írja az MTI. Az egymást követő estrém kánikulák számos hőmérsékleti rekordot megdöntöttek, a magas átlaghőmérséklet és a nyári hőhullámok pedig szárazságot okoztak Dél-Európa több régiójában. A sarkvidéki területek hőmérséklete csaknem egy egész Celsius-fokkal meghaladta a szokásosat.

A C3S adatai alapján az elmúlt öt évben Európa hőmérséklete 2 Celsius-fokkal haladta meg a 19. század második felére jellemző értéket.

A földrész eddigi legmelegebb 12 évéből 11-et 2000 óta jegyeztek fel. Európa egyes részein bizonyos időszakokban 4 fokkal is melegebb volt a megszokotthoz képest, a júniusi és júliusi hőhullámok pedig hőmérsékleti rekordokat döntöttek meg szerte Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában.

Kép: Peter Zimmermann / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Világméretekben 2019 a második legmelegebb év volt 2016 mögött, de csak azért, mert abban az évben kivételesen erősen éreztette hatását a El Nino nevű meleg légköri jelenség a Csendes-óceán térségében. A felmelegedés folytatódni látszik Európában ebben az évben is, a 2019 decembere és 2020 februárja közti műholdas adatok szerint az elmúlt tél volt a legenyhébb a kontinensen a feljegyzések kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik