Tudomány koronavírus

Két nagy rivális gyógyszergyártó fog össze a koronavírus ellen

Együtt száll szembe a koronavírussal, és próbál kifejleszteni gyógyszert a Sanofi és a GSK – írja a Sanofi weboldalán. A cél az, hogy védőoltást gyártsanak, ami 2021 második felében lehet elérhető.

A Sanofi az S-protein COVID-19 antigénjét adja a kutatáshoz, ami egy olyan technológia, amely képes lemásolni a koronavírus felszínén található fehérjét, és ezt kombinálja azzal a baculovírus expressziós platform DNS-ével, amely a Sanofi influenzára gyártott amerikai gyógyszerének alapja.

A GSK emellett folytatja a világjárvány során is használható adjuváns technológiáját, ami azt jelenti, hogy a potenciális koronavírus-vakcinát is hatékonyabbá tudja majd tenni, és kevesebb adag kell majd belőle ahhoz, hogy ellenállóvá tegye az embereket. Így

több oltóanyag készülhet majd, ami több embert lát el, és így gazdaságilag is kifizetődőbb.

„Ez az együttműködés összehoz kettőt a világ legnagyobb vakcinagyártó vállalatai közül” – olvasható a Sanofi weboldalán. Emma Walmsley, a GSK ügyvezető igazgatója megjegyezte: a tudás, a tudományos gyakorlatok, a technológia és a szakemberek közös munkája sokat tehet azért, hogy felgyorsuljon a vakcina kifejlesztése.

Fotó: Getty Images

A fehérjealapú antigén kombinálása az adjuváns gyógyszergyártó technológiával már több ma használatos védőoltásban bevett gyakorlat. Ha hozzáadnak egy adjuvánst, akkor a vakcina hatóanyagára erősebb lehet az immunválasz, erősebb és tovább tartó immunitás jöhet létre. A két vállalat szerint a klinikai kutatások már akár idén megkezdődhetnek, ha sikerül lefejleszteni a vakcinát, a jövő év második felében már elérhetővé válik.

Közben a Gilead már olyan biztos abban, hogy jó nyomon jár, hogy védjegyet kérelmezett a gyógyszere csomagolására – írja az Axios. A gyógyszergyártó által kiadott hatóanyag, a remdesivir az egyik legesélyesebb jelölt arra, hogy gyógyítani lehessen vele a koronavírusos fertőzötteket, jelenleg az ebolára és néhány más RNS-vírusos betegségre alkalmazzák. Egyelőre azonban még nem biztos, hogy a SARS-CoV-2-re is hatásos, a Gilead Sciences még ebben a hónapban fog kiadni olyan adatokat, amelyek a klinikai kutatás eredményességéről szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik