Tudomány

Nem kell aggódni, nem jön Magyarország felé csernobili atomfelhő

Egyre több helyen bukkan fel az az álhír, hogy a pár napja Csernobilban égő erdő miatt a mai napon atomfelhő érkezik Magyarország fölé. Több forrásból érkezik a rossz információ, vannak, akik orvos, fizikus ismerősükre hivatkoznak, és vannak, akik egyenesen az Országos Meteorológiai Szolgálat dolgozóit jelölik meg forrásként, sőt, még WhatsAppon is elindult egy ilyen körüzenet.

„Rossz hír" Csernobilból: 16-szorosára emelkedett a sugárzás, egy tűz miatt
Száz hektár lángolt a hétvégén az atomerőmű környékén.

A valóság azonban az, hogy még Csernobil környékén sem volt a megengedettnél magasabb a sugárzás akkor, amikor az erdő égett: még a tűz közelében sem ment a normális mérték fölé, annak ellenére, hogy hivatalosan tizenhatszorosára emelkedett a szintje. Így már magában ez megdönti az álhírt, ami egyre gyorsabban, még szakemberek között is terjed.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közben közleményt is adott ki, megjegyezve, hogy azt hitték: áprilisi tréfáról van szó, amikor megkeresték őket a témával, de hamar rá kellett jönniük, hogy van, aki ezt komolyan gondolja. „Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet. Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás” – írja az OMSZ. „A Facebookon az Országos meteorológiai intézetre hivatkozva terjed egy álhír miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt!”

Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján egyébként az európai térség háttérsugárzás-adatai folyamatosan megtekinthetők. Aki hazai értékekre kíváncsi, az megnézheti a Paksi Atomerőmű weboldalát is, ahol szintén nyomon követhető, hogy mekkora az erőmű környékén a sugárzás. Az Urban Legends is foglalkozott a témával, szépen körbejárta, hány hivatalos forrásból ellenőrizhető, hogy egyszerű álhírről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik