Tudomány zöldövezet

2050-re helyrehozhatjuk az óceáni élőhelyeket

Annak ellenére, hogy szinte mindent megteszünk az óceánok élővilágának elpusztítására (túlhalászunk, műanyaggal és egyéb káros hulladékkal szemeteljük a vizeket, a globális felmelegedéssel pedig elsavasítjuk a tengereket), ez a környezet kifejezetten ellenállónak mutatkozik, ez pedig azt is jelentheti, hogy ha megtesszük a megfelelő intézkedéseket, és pénzt és erőforrást áldozunk a környezetvédelemre, 2050-re már akár vissza is állíthatjuk az óceáni élőhelyeket eredeti állapotukba – írja a BBC.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a cselekvésre alkalmas időszak nagyon rövid, ezért hamarosan tennünk kell valamit, ha nem akarjuk, hogy az óceáni ökoszisztémák összeomoljanak.

Az új kutatás elismeri, hogy nagyon súlyos bajt okoztunk az óceánokban, ugyanakkor rávilágít, hogy az óceáni élővilág nagyon ellenálló, a kereskedelmi bálnavadászat betiltása óta például a bálnapopuláció meredeken emelkedik. 2000-ben még a tengeri élőlények 18 százalékát fenyegette a kihalás, 2019-re már csak a 11,4 százalékukat. Ez azt mutatja, hogy az óceáni élővilág nagyon könnyen helyre tud állni, ha segítséget kap tőlünk.

Kép: Getty Images

A kutatók szerint a sósvizes mocsarakat, a mangrove erdőket, a tengeri füves élőhelyeket, a korallzátonyokat, a moszatokat, kagylózátonyokat, a halászatot, a megafaunát és az óceán mélyén található élővilágot kell elsősorban megvédeni, ezek a kulcsterületek az élővilág visszaállításához.

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy bár a tudásunk megvan ahhoz, hogy ezeket az élőhelyeket megvédjük és visszaállítsuk, kérdés, hogy tudunk-e időben lépni, és hogy rászánunk-e annyi pénzt és erőforrást, hogy valóban helyreállítsuk az emberi pusztítás előtti helyzetet 2050-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik