Tudomány

Több mint ötvenféle rákot szűr egy egyszerű vérvizsgálat

Brit és amerikai tudósoknak sikerült olyan, vérrel végezhető tesztet gyártaniuk, amely képes több mint ötven rákféle jelenlétét érzékelni – írja a Science Alert.

Régóta tudni, hogy a rák korai felfedezése életeket menthet, ezért nagyon fontos, hogy szakértők olyan módszereket dolgozzanak ki, amelyekkel minél hamarabb fel lehet ismerni a szervezetben jelentkező kórt. A Dana-Farber Rákkutató Intézet kutatói szerint még mindig nem tökéletes az általuk kifejlesztett, mesterséges intelligenciát használó módszer, de 6689 darab vérmintán végzett vizsgálatuk már nagyon meggyőző eredményt mutatott.

Kép: Getty Images

A rákkutatásban a fals pozitív esetek is gyakoriak, amelyek – azon túl, hogy a frászt hozzák a betegre – hosszú és költséges vizsgálatokhoz is vezethetnek, ráadásul teljesen feleslegesen. A vérteszt egyelőre ebben nyújtja a szinte teljes bizonyosságot: a pozitív eredmények több mint 99 százaléka volt sikeres, azaz annak, akinek a vérteszt rákot mutatott ki a szervezetében, valóban jelen volt a betegség. A fals negatívok azonban egyelőre még mindig viszonylag gyakoriak: a teszt 44 százalékban volt sikeres több mint ötvenféle rákfajta kimutatásában, köztük voltak különösen veszélyesek és agresszívek is.

Az észlelés annál sikeresebb volt, minél előrehaladottabb állapotban volt a beteg: 18 százalékos sikerrátával dolgozott a korai stádiumú, több mint 90 százalékos sikerrátával a magasabb stádiumú betegek esetében.

A teszt egyébként mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a vérben keringő kis DNS-töredékeket, és különbözteti meg azokat, amelyek tumortól származhattak. Ebben az esetben az algoritmus azt is figyeli, hogy melyik DNS-töredék származik metilezett DNS-szakaszból – ez különbözteti meg ugyanis azt, hogy a gén aktivitásra vagy inaktivitásra van programozva a sejten belül.

A mesterséges intelligencia azt is meg tudta mondani, hogy melyik DNS-mintázat milyen rákra utal.

A DNS-metiláció azért is hoz pontosabb eredményt, mint a DNS-szekvenálás, legalább is a rákkutatásban, mert nemcsak a tumor fajtáját, hanem annak helyét is meg lehet állapítani belőle. A felfedezett rákos megbetegedések 90 százalékában sikerült az algoritmusnak megtalálnia, hogy hol van pontosan a tumor a testben.

A teszt még mindig gyerekcipőben jár, és finomhangolni kell, hogy tökéletesen működjön, de fontos lépés lehet a rákkutatás hatékonyabbá tételéhez vezető úton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik