Tudomány koronavírus

Koronavírus: a leendő gyógyszert nem használhatjuk otthon

Példátlan a világ országainak összefogása, egyes vakcinák már a klinikai tesztelés fázisában vannak. Ha már engedélyezett hatóanyagokból sikerül gyógyszert készíteni, annak adagolása csak kórházban történhet.

SARS-CoV-2-re hatékony ellenszerek és vakcinák fejlesztése számos laborban egyszerre folyik most a világban. Soha nem látott összefogás keretében zajlik a legtöbb fejlesztés, a munkafolyamatok és tudás gondos felosztásával az egyes országok között. Ezúttal nem egymással, hanem a járvánnyal és talán a következő járvánnyal is versenyezve.

Nem arról szól a verseny, hogy ki lesz az első, hanem, hogy időben és minél több megoldást tudjon a tudomány nyújtani a járvány leküzdéséhez.

Ezért egyszerre számos ösvényt kell taposni, még ha némelyik nem is vezet majd eredményre – írja Facebook-posztjában Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja. A szakember ezúttal arra igyekszik rövid és tömör választ adni, hogyan is működik ez elméletben?

Sejten kívül és belül

A vírust a sejten kívül vagy azon belül blokkolhatjuk. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (receptorblokkolók stb.) érhetjük el. Sejten belül pedig több lépésben is gátolhatjuk a vírus replikációját.

A SARS-járvány óta több tucat potenciális antivirális szer és kezelés került az asztalra, melyek közül az Egészségügyi Világszervezet kiválasztotta a négy legígéretesebbet. Ezek klinikai hatékonyságát jelenleg egy példa nélküli, világméretű teszt során vizsgálják, amely a Solidarity névre hallgat. Az ígéretes terápiás lehetőségek jelenleg:

  • Remdesivir antivirális szer, amely a vírus másolását végző enzimet blokkolja.
  • Maláriaellenes szerek, melyek a vírus „érését” befolyásolják közvetett módon, a gazdasejt bizonyos folyamatainak pH-változásával.
  • HIV vírus ellenes szerek (ritonavir/lopinavir), ezek úgynevezett proteáz gátlók. A proteázok kulcsfontosságú enzimek, amelyek a vírus fehérjéinek végső érését segítik (ez egy klinikai vizsgálat során már elbukott, de a WHO szakértői szerint a betegség korai fázisában még hatásos lehet).
  • Ritonavir/lopinavir interferon-béta kezeléssel kombinálva – az interferon-béta a vírusfertőzés korai szakaszában adagolva segítheti a korai védelmet, ezt kombinálva az előző párossal jó eredményekre számít a szakma.
Koronavírus: Így hatnak a reményt keltő gyógyszerek
Több hatóanyag világméretű tesztje indul el, megvan az esélye, hogy valamelyikből belátható időn belül gyógyszer lesz a koronavírus ellen.

Csak kórházban

Sokakban él a tévhit, hogy ezek a szerek otthoni körülmények mellett alkalmazhatóak lesznek. Ezek általában véve toxikus szerek, így a nem szakszerű és pontatlan adagolásuk óriási bajt okoz. Kifejezetten kórházi körülmények közt adható gyógyszerekről van szó, preventív szedésük sem ér semmit: kulcsfontosságú az időzítés és a dózis, ez minden esetben orvosi döntéskör. Továbbá a végső próbájuk is hátravan még.

A megelőzés szempontjából, a még nem fertőzött emberek védelmében pedig a vakcinák jöhetnek szóba. A vakcinák hatására, adott vírusra specifikus antitestek termelődnek a szervezetben, melyek a későbbi vírusbejutást gyorsan és célzottan hatástalanítják.

Jelenleg több ígéretes és modern vakcina prototípus készül a világ több laboratóriumában, ezek közül van, amelyik már a klinikai tesztelések fázisában jár.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik