Tudomány koronavírus

Egy neves kínai kutató szerint óriási hiba, ha nem hordjuk a szájmaszkokat

Itthon a hivatalos álláspont az, hogy csak azoknak javasolt a szájmaszk hordásak, akik koronavírusos betegek vagy koronavírusos tüneteket mutatnak. Kína legjobb tudósai szerint azonban nagy hibát követ el az, aki nem hord a járvány idején szájmaszkot, még akkor is, ha nincsenek tünetei – írja a Science.

Kép: Getty Images

A magazinnak sikerült interjút készítenie George Gaóval, aki a Kínai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ igazgatójával, aki elmondta, hogy a legnagyobb hiba, amit Európában és az Egyesült Államokban elkövetnek az emberek, az az, hogy nem hordanak maszkot, ha kimennek az utcára. A szakember úgy gondolja, hogy már a beszéd során szétszóródó nyálcseppek útjának elállása miatt is fontos a maszk viselése, hiszen bárki lehet vírushordozó, nem csak az, akinek tünetei vannak. Így

mások megóvása érdekében nagyon fontos, hogy mindenki hordjon maszkot, aki megteheti.

Gao szerint nagyon fontos intézkedés a társadalmi távolságtartás, valamint az igazolt esetek elzárása, izolálása. Ugyanilyen fontos a járvány elején a kontaktkutatás, és a közeli kontaktok karanténba zárása. Jó intézkedés még a tömegrendezvények, nagyobb emberszámmal rendezett összejövetelek tiltása, valamint a kijárás korlátozása.

A szakértő azt is kiemeli, hogy fontos megérteni: ez a vírus kifejezetten ellenálló, hosszú ideig életben marad különböző felületeken, és friss kutatások szerint még a melegre sem olyan érzékeny, mint korábban gondoltuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik