Tudomány koronavírus

Tünetmentesen még egy hétig fertőzhet a koronavírusos beteg

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koronavírus még akár 8 napig is megbújhat azok szervezetében, akik megfertőződtek, de elmúltak a tüneteik – írja az EurekAlert.

A tanulmányt író szakértők összesen 16 koronavírusos beteget vizsgáltak meg Kínában, Pekingben. A megfigyelt alanyok átlagéletkora 35,5 év volt.

Kép: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

A kutatók szerint a megfigyeléseik legfontosabb eredménye az volt, hogy azok a betegek, akiknek elmúltak a tüneteik, még napokig fertőzőképesek voltak, és megtalálható volt a vírus a szervezetükben. Valószínűleg azok, akiknek súlyosabb tüneteik vannak, hosszabb ideig szórja a vírust.

A megfigyelt betegek tünetei a láz, a köhögés és a légzési nehézség voltak. Többféle gyógyszerrel kezelték őket. Az inkubációs periódus, vagyis az az időszak, ami a fertőzéstől a tünetek mutatásáig eltelt, egy betegen kívül mindenkinél ötnapos volt. A tünetek megszűnése után a megfigyelt emberek még egytől nyolc napig fertőztek.

Az egyik fertőzöttnek cukorbetegsége, a másiknak pedig tuberkulózisa volt, de egyik sem befolyásolta a fertőzőképes időszakot.

Érdemes megjegyezni, ahogy a kutatók is teszik, hogy mindegyik betegnek enyhe tünetei voltak, és nagyon kis résztvevőszámmal zajlott a kutatás, így még fontos, hogy további megfigyeléseket végezzenek a jelenségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik