Tudomány koronavírus

Lehet, hogy mégsem gyengíti a meleg a koronavírust

Szakértők egy csoportja úgy véli, hogy a SARS-CoV-2 talán mégsem olyan érzékeny a hőre és a páratartalomra – írja az IFLScience. Korábban egyes kutatók arra jutottak, hogy az új koronavírus kevésbé terjed a melegebb és párásabb régiókban, ezt pedig azzal magyarázták, hogy a kórokozó kevésbé ellenálló a hőmérséklettel és a levegő nedvességtartalmával szemben. Bár a koronavírusokról általánosságban elmondható, hogy a szárazabb és hűvösebb környezetekben hosszabb ideig fennmaradnak, a COVID-19-et kórokozója egészen új, így rengeteg a bizonytalan adat vele kapcsolatban.

Kép: Getty Images

Chao Luo, a Nankingi Egyetemi Kórház munkatársa és kollégái kilenc kínai férfit vizsgáltak, akik azt követően fertőződtek meg, hogy ellátogattak egy fürdőbe. A páciensek közül nyolc – akik a fürdőben vendégként vagy dolgozóként voltak jelen – néhány nappal azután betegedtek meg, hogy egy koronavírusos férfi a fürdőben járt.

A 300 négyzetméteres létesítményben a hőmérséklet 25-41 Celsius-fok között, a páratartalom pedig 60 százalék körül mozog.

A szakértők ez alapján úgy vélik, hogy a SARS-CoV-2 talán mégsem olyan érzékeny a hőre és a páratartalomra.

Fontos kiemelni, hogy a tanulmány egy konkrét esetet mutat be, ezért nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből. A vizsgálatot nehéz reprodukálni, és a megállapítások nem feltétlenül állják meg a helyüket nagy általánosságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik