Tudomány zöldövezet

A sarki hideg felé menekülnek a tengeri állatok

Az iparosodás előtti időkhöz képest jelenleg a világóceán átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb – írja a Science Daily. Egy friss kutatás szerint ez nagyban befolyásolja az állatok populációjának számát és eloszlását, a meleget nehezen tűrő fajok például egyre inkább északabbra szorulnak.

A Bristoli Egyetem kutatói szerint a legnagyobb meglepetés az volt, hogy mennyire átfogóak voltak a melegedő óceán hatásai a populációkra: minden fajnál mutatkozott a változás, legyen az plankton, tengeri csiga, hal vagy tengeri madár.

Kép: Getty Images

A szakértők megállapították, hogy a fajok populációinak azon része érzi jól magát, amely a sarkokhoz közelebb él, és annak rossz az életminősége, amely délebbre található. A kutatók az elmúlt évszázadban gyűjtött adatok alapján figyelték meg 304 tengeri faj eloszlását, és a hipotézisük igazolódott: a sarki területeken nagyobb volt a populáció, az egyenlítőhöz közeledve pedig egyre ritkult.

A kutatás két fontos dologra világít rá: az egyik az, hogy a fajok területi eloszlása folyamatosan változik a globális felmelegedés következtében, a másik pedig az, hogy a tengeri állatoknak nem sikerül alkalmazkodniuk a melegedő vizekhez, inkább költöznek hidegebb területek felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik