Tudomány zöldövezet

Koronavírus: Spanyolországban is tisztult a levegő

A Valenciai Műszaki Egyetem adatai alapján jelentősen csökkent Spanyolországban a légszennyezettség a járványügyi korlátozások és a gazdasági tevékenység visszaesése miatt – írja az MTI. A levegő elsődleges szennyezőjének számító nitrogén-oxidok koncentrációja átlagosan 64 százalékkal zuhant a főbb spanyol városokban. A legnagyobb mértékben, 83 százalékkal Barcelonában esett vissza az arány, Madridban 73, Valenciában pedig 64 százalékos csökkenést mértek.

A Valenciai Műszaki Egyetem kutatói az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjához tartozó Sentinel-5P műhold felvételeit elemezték. A szakértők a március 10-14. és a március 15-20. közötti időszak adatait vetették össze, majd az eredmények alapján egy térképsorozatot készítettek, amely a városok nitrogén-oxid-koncentrációjának alakulását szemlélteti.

Kép: Getty Images

Elena Sánchez-García, a csapat tagja szerint a nitrogén-oxidok a levegő szennyezettségének fontos jelzői.

A nitrogén-oxidok magas koncentrációja negatív hatással van a légzőszervrendszerre és súlyosbítja a már meglévő egészségügyi problémákat”

– mondta a szakértő.

A nitrogén-oxidok, mint a dinitrogén-oxid, főként a motoros járművek magas hőmérsékleten lezajló égési reakciója révén kerülnek a városok légkörébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik