Tudomány koronavírus

Ezért a kézmosás a legjobb fegyver a koronavírus ellen

Mindenhol azt sulykolják belénk, hogy a koronavírus-fertőzés megelőzésének leghatékonyabb módja egyszerűen csak az alapos kézmosás. De hogyan veheti fel a harcot egy ilyen mindennapi tevékenység egy világjárványt okozó vírussal?

A 2019-nCoV (2019 – novel Coronavirus) nevéből adódóan a koronavírusok közé, azaz a Coronaviridae víruscsaládba tartozik. A vírus maga úgynevezett pozitív-szálú RNS-vírus, és lipidburokja van, ami gyakorlatilag egy zsírréteg. A vírus örökítőanyaga RNS, ez biztosítja a terjedését, és ezt veszi körül egy fehérjeköpeny és a membránszerű foszfolipid-struktúra (burok).

Update: whoah this has gone quite viral, that’s incredible. For more science communication you can follow me on twitter:…

Közzétette: Lizah van der Aart – 2020. március 12., csütörtök

 

Ez a burok kifejezetten érzékeny a detergensekre, mint amilyen az egyszerű szappan is, valamint az alkohol-alapú fertőtlenítőszerekre. Ha a vírus szappannal érintkezik, a burok felbomlik, és

a vírusrészecskék elveszítik fertőzőképességüket. 

Éppen ezért olyan fontos, hogy naponta többször, alaposan mossunk kezet, hogy az összes vírust elpusztítsuk a kezünkről. A kezeinkkel érintkezünk ugyanis a legtöbb felülettel, ahol a vírus megtapadhat, illetve ezekkel nyúlunk az arcunkhoz, szánkhoz, orrunkhoz, szemeinkhez is, ahol pedig a vírus bekerülhet a szervezetbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik