Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a koronavírusos (SARS-CoV-2) megfertőződés esélyét jelentősen csökkenti, ha az ember rendszeresen, alaposan most kezet szappanos víz segítségével. Arról, hogy ez miként védhet meg minket, ebben a cikkben írtunk bővebben.
A különböző egészségügyi szervezetek, így az amerikai járványügyi hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ugyanakkor egyéb módszert, a kézfertőtlenítők alkalmazását is ajánlja.
Míg a szappanos víz mechanikai úton tisztítja meg a kezet, addig az alkoholos kézfertőtlenítők a vírusok inaktiválásában segítenek. A laboratóriumi tesztek alapján a 60 százalékos etanol és a 70 százalékos izopropanol képes semlegesíteni az új koronavírushoz hasonló kórokozókat. A 100 százalékos alkohol kevésbé hatékony, ráadásul a kezet is kiszárítja és irritálja, ezért nem tanácsos túl magas koncentrációt választani.
Jeffrey Gardner biológus a Business Insidernek azt mondta, az alkohol a mikroorganizmusok fehérjéinek felnyitásával és inaktiválásával véd. Ez a denaturációnak nevezett folyamat, melynek hatására a mikroorganizmusok gyakran elpusztulnak. Érdemes kiemelni, hogy az ilyen kézfertőtlenítők nem minden kórokozó ellen hatékonyak, a SARS-CoV-2-ra genetikailag és szerkezetileg emlékeztetőek ellen viszont igen.
Gardner szerint nem érdemes otthon kikevert fertőtlenítőkkel kísérletezni. Amennyiben az embernek eleve van energiája erre, egyszerűbb és hatékonyabb választás a kézmosás.
Kiemelt kép: Getty Images