Tudomány az élet nagy kérdései

Halálra tudjuk enni magunkat?

A magyar több fordulatot is ismer a túlevésre: a nyelvünkben az ember hullára, pukkadásig, szakadásig is eheti magát. Vajon tényleg lehetséges, hogy az ember annyit egyen egyszerre, hogy belehaljon?

Móricz Zsigmond Tragédiájában szegény Kis János a lakodalomban annyit eszik, hogy már kis híján kipukkad, igaz, végül nem a túlevés, hanem egy megakadt falat okozza a halálát. A valóságban is ismerünk olyan esetet, amikor valaki végzetes mennyiségű ételt vett magához, a közelmúltban például egy indiai férfi próbált meg egy ültő helyében 50 tojást lenyomni, a 42.-nél azonban elájult,

később pedig meg is halt.

Mikor a gyomrunk üres, egyes hormonok olyan üzeneteket küldenek az agynak, amelyek az éhség érzetét keltik. Hasonló módon a teli hasnak is megvannak a maga jelei. A két folyamat egyaránt fontos, hiszen az éhség és a túl sok táplálék is káros az egészségre.

A probléma az ízeknél kezdődik: sok esetben az ember annyira finomnak találja az ételt, hogy a telítettség ellenére is folytatja az evést. Ez normál esetben még nem jelent komolyabb gondot, legfeljebb némi hasfájást, kellemetlenséget tapasztalunk. Ha viszont az ember már a természetes ösztöneit is teljesen leküzdi a táplálkozás során, az veszélyes helyzetet idézhet elő.

Fotó: iStock

Gyomrunkban alapesetben 1-1,5 liter étel, illetve ital fér el, efölött már kényelmetlenséget érezhetünk. Nagyjából 3 literig még nem alakul ki vészhelyzet,

4-5 liter környékén viszont az emésztőrendszer már nem bírja a nyomást, az izmok túlságosan megfeszülnek ahhoz, hogy hányással enyhítsék a terhelést, a gyomor megreped, kilyukad.

Ezt nevezik gyomor-bél perforációnak.

Nagyon ritka jelenségről van szó, hiszen az áldozatnak saját szervezetét (például a reflexszerű hányást) kell leküzdenie, hogy el bírja fogyasztani a halálos adagot. Amennyiben valaki mégis veszélyesen sokat eszik, gyors sebészeti beavatkozásra van szükség, máskülönben meghal. A probléma főként táplálkozási zavarral küzdőket és értelmileg akadályozottakat fenyeget, a súlyos falánksággal járó Prader-Willi-szindrómás betegeknél például a hálesetek 3 százalékát a gyomor kilyukadása okozza.

Az étel ugyanakkor nemcsak a gyomor-bél perforáció miatt lehet végzetes, egyes fogások mérgezést is kiválthatnak. Az extrém mennyiségű sós étel kiszáradást, szívelégtelenséget idézhet elő, míg a keserű mandula ciánmérgezést okozhat. 2018 januárjában Thaiföldön halt meg egy magyar férfi, miután tudta nélkül túl sok kígyómakrélát vett magához.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik