Tudomány koronavírus

Nem, a vízivás nem állítja meg a koronavírust

Hiába áll rendelkezésünkre elképesztő mennyiségű információ, hiába találunk meg bármit a neten, és van milliónyi olyan cikk, ami a hiteles forrásokat gyűjti össze, még mindig vannak, akik légből kapott sületlenségeket osztanak meg, többek között a koronavírussal kapcsolatban is. Az egyik, ami makacsul tartja magát, az a jó tanács, hogy negyed óránként vizet kell inni ahhoz, hogy a vírus ne tudjon „behatolni” a száraz torkon keresztül a szervezetbe, ha vízzel lemossuk ugyanis, akkor a gyomorsav elpusztítja.

A jó tanács egyik fajtája. Kép: Facebook

A terjedő álhír egy része az ecetet és a sót is tanácsolja. Ezek közül természetesen egyik sem nyújt plusz védelmet.

Eltekintve attól az egyértelmű ténytől, hogy a vírust nem lehet a szó szoros értelmében elpusztítani, mivel nem élőlény (szaporodási és fertőzési folyamatáról itt írtunk bővebben), a tanács egyébként is sok sebből vérzik.

A BBC cikkében Kalpana Sabapathy járványügyi szakember elmagyarázza, hogy a vírusos fertőzés általában akkor történik, amikor több ezer, millió kórokozóval érintkezünk (ne legyenek illúziói senkinek, egy tüsszentésben vagy köhögésben simán van ennyi), így semmit nem ér, ha néhányukat vízzel leöblítjük a gyomorba. Ráadásul nemcsak a torokban, hanem az orrlyukakban is megtalálhatók ezek a vírusok, ha már belélegeztük őket, így a vízivás tényleg nem segít. Ahogy nem zavarja azokat a vírusokat sem, amelyek a szemeken keresztül kerülnek a szervezetbe.

Kép: Getty Images

A fő fertőzési útvonal egyébként az, ha valaki belélegzi a vírusokat egy fertőzött ember köhögése vagy tüsszögése által, tehát a levegőből. Ezen vírusok nagy része el sem jut a torokig, még ha érne is bármit az, hogy a gyomorba száműzzük őket.

Mert a tanács másik fele sem igaz: hiába jut el a gyomorig a vírus, a gyomorsav nem semlegesíti. A 2012-es közel-keleti légúti koronavírus-járvány idején például, ami Szaúd-Arábiában pusztított, kimutatták, hogy a patogén van olyan erős, hogy ellenálljon az olyan savaknak, amilyen a gyomorsav is, olyannyira, hogy megtalálták emberek bélrendszerében is, amin keresztül szintén fertőzhetett. Ez a MERS pedig rokona a most terjedő koronavírusnak.

Ugyan a most pusztító járvány kórokozójáról ilyen kutatások még nem készültek, friss kutatási eredmény, hogy a fertőzötteknek emésztési problémáik is vannak, mint a hasmenés és étvágytalanság, ez megint azt igazolja, hogy a gyomorsav nem gátolja a vírus szaporodását. Ráadásul kínai eredmények alapján

a COVID-19 fertőzöttek 50 százalékának az ürülékében is találtak vírust, akkor is, ha a légzőszervekből már eltűnt.

Bár a sok vízivást egyébként javasolják szakemberek a mindennapokban, nem járványidőszakban is, hiszen fontos a hidratálás, a vírusfertőzés szempontjából nincs jelentősége. Éppen ezért érdemes inkább biztos forrásokból, és nem a közösségi médiában osztogatott, kétes eredetű fotókról tájékozódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik