Tudomány koronavírus

A koronavírus újabb tüneteire bukkanhattak

Egy friss tanulmány alapján az új koronavírus okozta betegség (COVID-19) sok esetben az emésztőrendszert érintő tünetekkel, például hasmenéssel és étvágytalansággal is jár – írja az EurekAlert. A vizsgálatot a COVID-19 kezelésére létrehozott vuhani szakértői csoport végezte.

A kutatók szerint a kínai Hupej tartományban regisztrált, az elemzésbe bevont páciensek közel fele mutatott ilyen tüneteket.

Az érintett betegek a fő panaszok között sorolták fel ezeket a szimptómákat.

A tanulmány azt is felfedte, hogy ezeknél a pácienseknél több idő telt el a panaszok jelentkezése és a kórházi fogadás között, mint a légzőszervi tünetekről beszámoló személyeknél. Úgy tűnik, az ilyen betegek kisebb arányban gyógyultak, illetve hagyták el a kórházat.

Kép: Getty Images

Lei Pan, a Bincsoui Orvostudományi Egyetem munkatársa és kollégái úgy vélik, friss eredményeik alapján érdemes lehet átdolgozni a páciensek kezelésére vonatkozó protokollt. A szakértők szerint az emésztőrendszeri tüneteket produkáló eseteknél már korábban meg kéne emelni a COVID-19-gyanú indexét, mielőtt még a légzőszervi panaszok is kialakulnak.

Az új koronavírus okozta megbetegedés ismert tüneteiről ebben a cikkben írtunk bővebben, akkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hasmenést, a hányingert és a hányást még a legritkább panaszok közé sorolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik