Tudomány koronavírus

Koronavírus: így vegye rá a gyereket a kézmosásra

Remélhetőleg már mindenki komolyan veszi a szakértők tanácsát, és rendszeresen, alaposan mos kezet, hogy csökkentse a koronavírusos megbetegedés kockázatát. A gyermekeket ugyanakkor nehéz lehet rávenni erre, hiszen nem feltétlenül értik meg a helyzet súlyosságát.

Éppen ezért fontosak azok a trükkök, melyekkel szemléltetni lehet a kézmosás fontosságát.

Egy Twitter-felhasználó olyan videót osztott meg, melyben egy igen egyszerű, de hatásos módszerrel mutatják be gyermekeknek a szappan erejét. A kísérlethez nem kell más, csak egy tál víz és szappan, illetve némi bors, ami a vírusokat szimbolizálja.

Mikor a gyermek belemártja az egyik ujját a keverékbe, azt láthatja, hogy a kórokozók nem mozdulnak el, amikor azonban kiemeli az ujját, néhány szem megtapad rajta. Miután viszont beszappanozta az ujját, a vírusok a vízben már menekülőre fogják.

A valóságban a bors azért távolodik el a szappanos ujjtól, mert a szappan megtöri a víz felületi feszültségét – írja az IFLScience. Amikor a szappan megváltoztatja a felületi feszültséget, a vízmolekulák igyekeznek fenntartani azt, így eltávolodnak a szappantól, és a borsot is magukkal viszik.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik