Tudomány koronavírus

Gazdájától kaphatta el a betegséget a koronavírusos kutya

Korábban mi is írtunk már róla, hogy megtalálhatták az első koronavírussal fertőzött kutyát Hongkongban – mára bebizonyosodott, hogy az eb, egy pomerániai törpespicc, tényleg beteg, de szerencsére enyhe tüneteket mutat csak. A hongkongi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Osztály megismételte a teszteket, és kiderült, hogy az állatra nem csak a környezetéből tapadtak rá a vírusok, hanem tényleg a szervezetében találhatók meg, így már hivatalosan is ő az első bizonyított hordozó a háziállatok között.

Megtalálhatták az első koronavírussal fertőzött kutyát is
Az állatnak nincsenek tünetei, és csak gyengén fertőzött, de megtalálták a szervezetében a vírust.

Hongkongban ezen kívül még egy kutyát helyeztek karanténba, őket is megfigyelik 14 napig, ahogy az emberekkel teszik – írja a Science Alert.

A megerősített esetben a kutya egyébként egy 60 éves koronavírusos betegé, így valószínűleg tőle kapta el a fertőzést. Az AFCD és a WHO megegyeznek abban, hogy valószínűleg ez az első eset, amelyben ember adta át állatnak a vírust, legalább is az első, amiről tudunk.

Kép: Getty Images

Az AFCD szerint azonban nem kell külön figyelmet fordítani a háziállatokra a járvány alatt – elég, ha a gazdik betartják az alapvető higiéniai szabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik