Tudomány koronavírus

Ezért terjedhet olyan könnyen az új koronavírus

Kínai kutatók atomi szinten azonosították azt a mechanizmust, amellyel az új koronavírus az embereket fertőzi – írja az MTI. A friss eredmények segíthetnek jobban megérteni a koronavírus fertőzésének molekuláris alapját, és hozzájárulhatnak a gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Kép: Getty Images

A friss tanulmányban a szakértők annak receptornak a szerkezetét írták le, amelyre az új koronavírus nyomást gyakorol, hogy bejuthasson az emberi szervezetbe. A Nyugati-tavi Felsőfokú Tanulmányok Intézete és a Cinghua Egyetem kutatói kriogenikus elektronmikroszkóppal térképezték fel az ACE2 receptor teljes struktúráját. Amikor a BOAT1 nevű semleges aminosav-transzporter jelen van, az ACE2 jelenti a belépési pontot az emberi sejtekbe az új koronavírus számára.

A kutatók kimutatták, hogy az új koronavírus kötődése azonos a SARS-éhoz, de számos variáció és szerkezeti eltérés változtathatja meg az ACE2 és a vírus kapcsolatát.

A Texasi Egyetem és az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet kutatói szintén kimutatták, hogy a Covid-2019 új koronavírus a SARS-szal azonos ACE2 receptorhoz kötődik, de az új kórokozó esetében az ACE2 kötődése tízszer, hússzor magasabb, mint a SARS-nál. Ez megmagyarázhatja az új koronavírus emberek közötti könnyebb terjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik