Tech koronavírus

Robotokat is bevetnek a koronavírus ellen

Kínai egyetemi kutatók olyan robotot terveztek, ami segít a koronavírus-járvány betegeinek diagnosztizálásában és ellátásában, és ezzel leveheti a terhet a fertőzésnek kitett orvosi személyzetről – írja az MTI. A karral és kerekekkel felszerelt robot képes ultrahangos vizsgálatot végezni, nyálmintát venni és meghallgatni a páciens szerveit, amit egyébként sztetoszkóppal végeznek az orvosok. Mivel kamerákat is kapott, úgy irányítható, hogy az orvosnak nem kell személyesen jelen lennie a vizsgálatnál, akár egy másik városban is lehet.

Az orvosok nagyon bátrak, de ez a vírus túlságosan fertőző. Használhatunk robotokat is, hogy elvégezzük a legveszélyesebb feladatokat”

– hangsúlyozta Cseng Kang-tie, a Tsinghua Egyetem professzora, a robot fő tervezője.

A professzorban a kínai holdújévkor merült fel a robot ötlete, amikor Vuhan karanténba került és egyre nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. Mérnökként tenni akart valamit, hogy enyhítse az orvosokra nehezedő nyomást, mivel úgy értesült, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az élvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók is megfertőződnek – idézte fel.

Összeállított egy kutatócsoportot, és átalakítottak két robotkart, amelyet az űrkutatásoknál használnak. Az elkészített robot szinte teljesen automatizált, a beavatkozások és elvégzett vizsgálatok után még arra is képes, hogy fertőtlenítse magát. Cseng hozzátette: az orvosok visszajelzése alapján változtattak a gép automatizálásán, mivel kiderült, hogy a páciensek nyugodtabbak, ha egy szakember személyesen is jelen van egy vizsgálatnál.

A kutatócsoport két robotját most kezdik kipróbálni pekingi kórházakban. Az egyiken még a kutatólaboratóriumban dolgoznak, a másikkal pedig már ismerkednek az orvosok. Ha minden rendben megy, Vuhanban vasárnaptól állítják munkába a robotot a koronavírussal fertőzött betegek gyógyításában.

A robot egy nővér vagy más egészségügyi dolgozó kíséretében vizsgálja majd a betegeket.

Cseng elmondta, hogy szeretne több robotot építeni még, de az egyetem erre szánt kerete kimerült. Egy ilyen robot ugyanis félmillió jüanba (22 millió forintba) kerül. Mint hozzáfűzte, abban reménykednek, hogy elnyerik vállalatok támogatását, mivel nem akarják kereskedelmi célúvá tenni a kutatást.

Ahogy arra számítani lehetett, hazánkat is elérte a koronavírus, Magyarországon is azonosították az első két beteget. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a járványról, a kórokozóról, illetve arról, hogy mire számíthatunk egy fertőzött területen:

Megvannak az első koronavírus-fertőzöttek Magyarországon – válaszok a legfontosabb kérdésekre
Megtörtént, amire egy ideje számítani lehetett: Magyarországra is megérkezett az új koronavírus. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik