Tudomány zöldövezet

Milliókat öl évente a láthatatlan gyilkos

Egy friss jelentés alapján a láthatatlan gyilkos, a légszennyezés évente több millió embert öl meg – számol be az IFLScience. A szakértők szerint a rossz légminőség miatt átlagosan három évvel csökken a várható élettartam,

a légszennyezés így pusztítóbb, mint a háborúk, a dohányzás vagy a potenciálisan halálos betegségek.

A korábbi vizsgálatok alapján a rossz légminőség nemcsak a halál kockázatát növeli, hanem különböző tartós rendellenességeket, akár mentális problémákat is előidézhet.

Kép: Getty Images

A Max Planck Kémiai Intézet és a Mainzi Egyetem Orvostudományi Központjának csapata szerint a légszennyezés csak 2015-ben globálisan 8,8 millió korai halálesetet okozott. Összehasonlításképp: a dohányzés évente 7,2 millió, a HIV/AIDS pedig 1 millió ember haláláért tehető felelőssé.

Thomas Münzel, a csapat tagja szerint adataik azt mutatják, hogy a korai halálesetek nagyjából egyharmadáért a légszennyezés okolható. A kutatók úgy vélik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorításával jelentős javulást érhetnénk el.

A szakértők szerint az eredmények arról árulkodnak, hogy „légszennyezési járványal” van dolgunk. A probléma a doghányzáshoz hasonlóan megelőzhető lenne, mégis az elmúlt időszakban főként utóbbira koncentráltak a döntéshozók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik