Tudomány zöldövezet

Meglepő, miért nem bővíthetik az egyik leghíresebb repteret

A fellebbviteli bíróság törvénytelennek ítélte a London-Heathrow-i repülőtér bővítésének tervét – írja a The Guardian. A kormány célja az volt, hogy egy harmadik kifutópályát is létrehozzanak, a bíróság szerint viszont nem számoltak az Egyesült Királyság klímaváltozással kapcsolatos ígéreteivel.

A kormány korábban a párizsi klímamegállapodáshoz igazodva bejelentette, hogy 2050-ig elérik a zéró kibocsátást, az átalakítás viszont ellentétes ezzel a tervvel.

A kormány nem fog fellebbezni.

Boris Johnson miniszterelnök a bírósági döntés alapján visszavonhatja a projektet, de a kormány új irányelveket is kidolgozhat, hogy elfogadják a bővítés koncepcióját. Johnson egyébként már évekkel ezelőtt is ellenezte az új kifutópálya létrehozását.

Kép: Getty Images

Ez az első alkalom a világon, amikor egy bíróság a párizsi klímaegyezményre hivatkozva marasztal el egy kormányt. Az eset azt sugallja, hogy a jövőben az ipar egyre több jogi nehézségre számíthat.

A bővítés tervét 2018-ban fogadta el a kormány, az ügyet 2019 májusában kezdték el tárgyalni. A fellebbviteli bíróság csütörtökön hozott ítéletet. Az indoklás szerint a kormány nem tudta igazolni, hogy az új kifutó kialakítása hogyan illeszkedne az emisszió csökkentésének tervébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik