Tudomány zöldövezet

Félelmetes ütemben ölik a botswanai orrszarvúkat

Április óta mintegy 50 orrszarvút öltek meg az orvvadászok a botswanai Moremi Vadvédelmi Területen – írja az MTI. Ez az ország teljes állományának 10 százalékát teszi ki.

Ijesztő méreteket öltött ebben a térségben az orvvadászat”

– mondta Moemi Batshabang, a kormány vadvédelmi hatóságának igazgatóhelyettese.

A botswanai kormány októberben arra figyelmeztetett, hogy ha a vadorzás folytatódik, két-három év múlva már nem lesz orrszarvú az országban. A vadászat a keskenyszájú orrszarvúakat különösen fenyegeti. Az állatok szarvára óriási a kereslet a hagyományos távol-keleti gyógyászatban.

Black rhinoceros at Etosha National Park during the dry season

A Save the Rhino nemzetközi fajmegőrző szervezet adatai alapján Botswanában 500 orrszarvú él. Az állatok védettek a dél-afrikai országban, és nem vonatkozik rájuk a kormány közelmúltbeli döntése, mely szerint véget vetnek a nagyvadak vadászatára vonatkozó ötéves tilalomnak.

A döntés hátterében főnként az egyre szaporodó elefántpopuláció áll. Február elején az országban hat vadászati licencet árvereztek el,  amelyek 60 elefánt elejtését engedélyezték. Az orvvadászat miatt Afrika elefántállománya csökken, de Botswanában, ahol a kontinens elefántjainak majdnem egyharmada él, számuk az 1990-es évek végén mért 80 ezerről mára nagyjából 130 ezerre növekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik