Tudomány zöldövezet

Hétfőtől havazás is várható

Sokan még ma is nyögik a hétfőre virradó éjszaka brutális széllökéseit, a fél ország alig aludt, amikor egy újabb viharciklon hidegfrontja viharos széllel átszáguldott hazánkon. Budapesten megdőlt a napi szélrekord, a János-hegyen 128 km/órás, orkán erejű lökést mértek. Hétfőn aztán lassanként megnyugodott az időjárás, a kedd pedig sok napsütéssel virradt ránk és a hét legmagasabb hőmérsékletét ígéri: a déli országrészben akár 18 fokot is mérhetünk.

Frontok tapossák egymás sarkát

A következő napokban nyugat-kelet irányú, úgynevezett zonális frontok kergetik egymást: gyakori felhőátvonulások mellett sok helyen számíthatunk csapadékra, elszórtan havas eső, havazás is előfordulhat. Sőt, szerdán az ország 10 megyéjére adtak ki figyelmeztető előrejelzést zivatarok miatt, ahol a kockázati tényező a villámlás, esetenként szélerősödés és jégeső.

A hőmérséklet szerdától éjszakánként fagypont körül alakul, az átlagokat -4 és +3 fok között találjuk, napközben viszont 5-10 fokot mérhetünk, de hétvégére helyenként akár 13-14 fokig is felmelegszik a levegő. A szél viszont erős marad, néhol viharossá fokozódik, magyarán ebből a szempontból „javulás” nem várható.

Havazás is várható

Jelentős változás március első napjaiban várható, az addigi zonális áramlás meridionálisba (észak-déli irányúvá) válik, és 2-3. táján egy mediterrán ciklon visszahozza a téli hangulatot. Aki tehát sima átmenetet várt a tavaszba, csalódni fog.

„A ciklon nyomában lehűlés jön, február derekán átlagos értékekkel, azaz 3-8 fokos maximumokkal. Csapadékra is jócskán számíthatunk, ami főleg a Dunántúl hegyvidéki tájain hó és havas eső formájában fog hullani

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Cserébe viszont véget ér a „huzatos idő”, a szél lecsendesedik végre.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik