Tudomány zöldövezet

Ez okozhatja a következő nagy válságot

A Davisi Kaliforniai Egyetem csapata szerint a következő nagy gazdasági válságot a klímaváltozáshoz köthető extrém időjárási események okozhatják – írja a Phys.org. Paul Griffin, az egyetem munkatársa úgy gondolja, hogy az energiapiaci szereplők nem számolnak kellően az éghajlatváltozás hatásaival, ez pedig veszélyes helyzetet teremt.

A szakértők úgy vélik, hogy túl sok az energiapiacon a beárazatlan kockázat – ezek idézték elő a 2008-as gazdasági világválságot is. Griffin szerint a vállalatoknak az értékpapírok árának megállapításakor a szélsőséges időjárással is számolniuk kellene.

Az extrém hőhullámok nemcsak a mezőgazdaságra és az emberi egészségre vannak rossz hatással, hanem az energiarendszereket is befolyásolhatják. 2019-ben például Észak-Kaliforniában a Pacific Gas and Electric Company az erdőtüzek miatt szüneteltetni kényszerült az energiaszállítást.

Kép: Getty Images

Az éghajlatváltozás a szélsőséges időjárási események mellett egyéb módon is hathat az iparra. Az amerikai olajfinomítók például a Mexikói-öbölnél találhatóak, a régiót pedig a tengerszint emelkedése is fenyegeti.

Ezen nyilvánvaló kockázatok ellenére a befektetők és az eszközkezelők feltűnően lassan kötik össze a fizikai éghajlati kockázatot a vállalatok piaci értékeléseivel

– mondta Griffin.

A kutató szerint az extrém időjárási kockázattal nem egyszerű kalkulálni, ennek ellenére érdemes lenne komolyabban számolni velük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik